VirtualTourist.com will close on Feb 27th.

Please save any personal content and exchange contact info with other members you?d like to stay in touch with. Thank you for your contributions to the VirtualTourist community.

"Nieuwpoort - Engels monument" Belgium Things to Do Tip by speed4turtles

Belgium Things to Do: 941 reviews and 1,119 photos

  King Albert 1 memorial and english monument
by speed4turtles
 
 

Het koning Albert I-monument kwam tot stand met de steun van de oudstrijdersverenigingen van de Eerste Wereldoorlog. Omdat de Ijzer in het verloop van deze oorlog een cruciale rol speelde, kon dit monumentaal gedenkteken geen betere plaats toegewezen krijgen dan de rechteroever van deze rivier. Het bij hoog water openzetten van het sluizencomplex ganzenpoot aan de voet van dit monument zette immers de Ijzervlakte onder water zodat de opmars van het Duitse leger gestuit werd. Het monument is vervaardigd met uit modder gebakken baksteen. Je ziet in de zuilen trouwens granaatscherven die met de klei mee gebakken zijn.

Het monument, ontworpen door architect Juliaan De Ridder, heeft een cirkelvormig grondplan met een diameter van 30 meter. het rust op een kruisvormige sokkel met een oppervlakte van 2500 m². Twintig kubusvormige zuilen (2x 1 meter) schragen een ringbalk met een omtrek van bijna één hectometer. Op de binnenkant van deze rondgang zijn, in vergulde letters, twee gedichten aangebracht. De Nederlandstalige tekst is van August van Cauwelaert, de Franstalige is van Maurice Gauchez. Centraal in de zuilenkring staat een ruiterstandsbeeld van Koning Albert I. Dit beeld, vervaardigd door Karel Aubroeck uit Temse, rust op een vier meter hoog voetstuk en is zelf vier meter hoog. Reeds 2 maal werd het zwaard van het standbeeld gestolen.

Boven de zuilenkring is een wandelgang aangelegd. Je kan naar boven via een wenteltrap of met de lift. Met behulp van oriëntatietafels kan je vanaf deze uitkijkpost een aantal plaatsen situeren die het oorlogsverhaal van de Ijzer stofferen. je ziet er uiteraard ook Nieuwpoort en zijn wijde omgeving, het vlakke polderland en de kustduinen.

Het gedenkteken werd onthuld op 24 juli 1938 in aanwezigheid van koningin Elisabeth, koning Leopold III, prins Karel, prins Boudewijn, prinses Josephine Charlotte en vele anderen. In 1974 werd het Koning Albertmonument grondig gerestaureerd.

yahoo

|

Was this review helpful?

  • Updated Aug 14, 2003
  • Send to a Friend
  • Add to your Trip Planner
  • Report Abuse

Comments

speed4turtles

“what you see is not always what you get”

Online Now

Female

Top 5,000 Travel Writer
Member Rank:
0 1 6 8 1

Have you been to Belgium?

  Share Your Travels