VirtualTourist.com will close on Feb 27th.

Please save any personal content and exchange contact info with other members you?d like to stay in touch with. Thank you for your contributions to the VirtualTourist community.

"Hingene" Belgium Things to Do Tip by speed4turtles

Belgium Things to Do: 933 reviews and 1,111 photos

  Hingene castle
by speed4turtles
 
 

Hingene behoort van bij de oprichting staatkundig bij het Land van Bornem (Vlaanderen) waaraan het leenplichtig was. Maar voor een deel was het ook leenplichtig aan het land van Rumpst (Brabant). Wanneer rond 1400 Robrecht van Bar, Heer van Bornem, huwt met Johanna van Bethune, Vrouwe van Rumpst, worden Hingene en Bornem verenigd onder één Heer.

Een van de opvolgers, Maria van Luxemburg, verkoopt op 1 februari 1536 een deel van Hingene dat onder Rumpst valt aan Hendrik van Nassau. Uit een grondige studie blijkt dat het deel van Hingene dat aan Bornem toebehoort niet in de verkoop begrepen is.

Hendrik van Nassau heeft een andere interpretatie en is er van overtuigd dat hij een "heerlijkheid" Hingene heeft gekocht waarmee Bornem niets te maken had. In 1560 wordt "dit" Hingene door Willem van Nassau, Prins van Oranje, verkocht aan Melchior Schetz.

Hierdoor ontstaan problemen zoals bij het aanstellen van schepenen. De Heer van Bornem vindt dat deze prerogatieven hem toekomen en de Heer van Hingene eist dit recht voor hem op. In 1558 maakt Willem van Nassau de zaak aanhangig bij de Grote Raad van Mechelen. Dit is het begin van een proces dat meer dan 100 jaar zal duren. De verhouding tussen Bornem en Hingene vertroebelt

The Notelaer is a pavilion on the Scheldt River. It was built by the Duke of Ursel as a base for hunting and summer leisure. A renovation campaign was undertaken in the 1980s; the interior decor was preserved intact, and the structural integrity of the building was reinforced. In addition to a permanent installation about the history of the Scheldt, the Notelaer often hosts traveling exhibits.

yahoo

Was this review helpful?

  • Updated Aug 9, 2003
  • Send to a Friend
  • Add to your Trip Planner
  • Report Abuse

Comments

speed4turtles

“what you see is not always what you get”

Online Now

Female

Top 5,000 Travel Writer
Member Rank:
0 1 6 7 7

Have you been to Belgium?

  Share Your Travels