"Bazel parel in het Waasland" Bazel by speed4turtles

Bazel Travel Guide: 24 reviews and 65 photos

Wissekerke kasteel

Before we start " Welcome ".
Let me remind you that my normal tongue is Dutch and at the time i was going to school we must learn French as second language.
So please, If i do or write something wrong, forgive me

Tot 1989 werd het nog bewoond door de grafelijke familie Vilain XIIII. Sindsdien is het eigendom van de gemeente Kruibeke.
Men betreedt het kasteeldomein via twee bakstenen woontorens, gebouwd in 1832-33. Boven de toegangspoort staan de wapenschilden van de families Vilain XIIII en De Feltz. Reeds in de 10de eeuw stond er op deze plaats een burcht die deel uitmaakte van een versterkingsgordel aan de Schelde. In 1238 Iegde Raas Van Barsele de funderingen van het nieuwe versterkte kasteel, dat in 1510 verkocht werd aan Lieven Van Pottelsberghe, raadsheer van Keizer Karel. Na diens dood ging het over naar zijn zoon Frans, die kinderloos stierf. Zo kwam het kasteel in het bezit van Frans' moeder, die het overmaakte aan haar broer, Servaas Van Steelant.
In 1562 vernietigden de troepen van Marnix van Sint-Aldegonde grotendeels het kasteel. Reeds in 1590 werd begonnen met de wederopbouw. In 1803 werd de wal voor het kasteel opgevuld en verving architect J. B. Pisson de rechthoekige vensters door renaissance boogvensters. Een volgende belangrijke verbouwing startte in 1811 o.l.v. de Engelse architect F. Verly.

Bazel kerk

De Romaanse bidplaats die reeds v??r 964 zou bestaan hebben, ruimde rond 1364 plaats voor een gotische kruiskerk met vieringtoren. Het koor verving men in 1560 door het huidige, dat iets breder is dan het kerkschip en een noordwaartse afwijking heeft. In 1612 werd het houten tongewelf boven het schip verborgen door stenen kruisribgewelven, die tevens de bovenlichten en de er tussen aangebrachte muurschilderingen aan het oog onttrokken.

De oude noordelijke zijbeuk werd in 1666 heropgebouwd, de zuidelijke in 1699. En in 1714 kreeg de kerk een nieuwe sacristie. Na de brand van 1879 werd het koor grondig hersteld en de benedenkerk verruimd naar het ontwerp van architect P. Van Kerkhove. De voorgevel werd afgebroken en ??n travee aan de middenbeuk toegevoegd. Binnenin werd het pleisterwerk van zuilen en bogen verwijderd en de stenen gewelven van 1612 werden twee meter hoger geplaatst zodat de binnenruimte veel luchtiger lijkt. In 1920 werd tegen de noordkant een rechthoekige kapel ter ere van het Heilig Hart gebouwd.

De kerk heeft een aantal beeldhouwwerken, gecre?erd door twee bekende beeldhouwers uit Temse: Adriaan en Filip Nijs. Van hun hand zijn onder andere de preekstoel, een biechtstoel en de beelden van de H. Petrus, de H. Jozef en een kruisbeeld uit de 18de eeuw. Verder in de kerk bevinden zich een classicistische lambrizering en neogotische altaren en koorbanken. Tegen de buitenmuur van de winterkapel hangen grafplaten van de familie Vilain XIIII.

Toegangspoort kasteel Wissekerke

Aan de zuidkant van de Sint-Pieters-kerk staat het borstbeeld van Amedee Verbruggen, een Vlaams activist (Bazel 1886 - Bazel 1980). Van beroep was Amedee kasseilegger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht hij aan de lJzer en ondervond de discriminatie van het Vlaamse volk. Tussen de twee wereldoorlogen engageerde hij zich daarom in de Vlaamse beweging.

De bouwdatum van de Eenhoorn (Koningin Astridplein nr. 20) is onbekend doch in 1452 speelde het gebouw al een rol in de slag om Bazel. Het was tevens de zetel van de vierschaar en gedurende lange tijd vergaderlokaal voor het hoofdcollege van het Land Van Waas. De ankers in de zijgevel vormen de data 1562 en 1590. In het nog grotendeels authentieke interieur bevindt zich momenteel een taverne.
Tegen de zijgevel van De Eenhoorn staat een arduinen zuil. Mogelijk is dit een oude schandpaal die later werd omgebouwd tot een pomp.

Het zogenaamde "Klein Kasteeltje" staat precies tegenover de Eenhoorn en is hiervan een geslaagde nabootsing (Koningin Astridplein nr. 16). Het werd gebouwd in 1846. Oorspronkelijk bestond het uit twee afzonderlijke woningen, maar in 1874 voegde men ze samen. Tegenover het kerkportaal staat het oude gemeentehuis van Bazel (Koningin Astridplein nr. 28). Het werd opgericht in neoclassicistische stijl in 1842-1844 op initiatief en op kosten van burgemeester graaf Vilain XIIII. Als gemeentehuis deed het dienst tot in 1962. Tot 1992 werd het als heemkundig museum gebruikt. Centraal op het dorpsplein staat de Sint-Pieterskerk

  • Intro Updated Oct 31, 2003
  • Add to Trip Planner (?)
  • Report Abuse

Reviews (58)

Comments

speed4turtles

“what you see is not always what you get”

Online Now

Female

Top 5,000 Travel Writer
Member Rank:
0 1 6 7 4

Badges & Stats in Bazel

  • 58 Reviews
  • 65 Photos
  • 0 Forum posts
  • 0 Comments
  • 4,110PageViews

Have you been to Bazel?

  Share Your Travels  

Latest Activity in Bazel

Friends

No friends yet.