"ACCIDENTALLY - BOLZANO (VT joined forces)" Top 5 Page for this destination Bolzano by croisbeauty

Bolzano Travel Guide: 241 reviews and 638 photos

Nykaenen

U malom talijanskom gradicu Predazzo, koji se nalazi "bogu iza nogu", od 22 - 23 veljace 2003 odrzava se Svjetsko prvenstvo u skijaskim skokovima. Buduci da ja nikada do sada takvu utakmicu nisam gledao u zivo, to sam se dogovorio s VT clanom "nykaenen", (pravi freak za ski-skokove) da cemo upriliciti jednodnevni izlet s namjerom da prijepodne posjetimo grad Udine, a da tijekom popodneva stignemo u Predazzo na recenu utakmicu.
Rano ujutro, u subotu 22/03, zaputili smo s mojim autom pravac Udina. Dan je bio suncan te kao takav vrlo pogodan za putovanje. Moje odusevljenje je nakratko splasnulo na prvom odmoristu u Sloveniji (Logatec), gdje nas je docekalo nekoliko pahuljica snijega. Naime, meni koji sam cisto mediteranski tip, svaka pa i najmanja pahuljica snijega "mirise" na vremensku nepogodu. Na svu srecu, odmah iza Postojne, docekalo nas je sunce i to u svojem punom sjaju, sto je rapidno utjecalo na povrat mojeg dobrog raspolozenja.
U tijeku putovanja glasno smo slusali moju kolekciju CD-a s izvornom rock 'n roll muzikom i usput brbljali, 100 na sat. Muzika i ugodno caskanje odvratili su moju pozornost na cestu, te sam promasio skretanje za Udine i produzio pravcem za Veneciju. Nakon kratkog "vjecanja" odlucili smo se za "bye bye Udine" (mozda nekom drugom zgodom) i munjevito preinacili plan. Nas novi cilj postao je grad Bolzano.
Tijekom voznje autoputom prema Bolzanu, uocili smo prave male karavane nadobudnih "Kranjaca" koji su, ocigledno, hrlili pravac Pedrazzo da bi tamo navijali za svoje fantje. Umjesto da smo se prikljucili u jednu od tih karavana, mi smo nagazili "fol gas" i tako uletili u malu avanturu. Moj kopilot, "nykaenen" pronasla je na auto-harti "kraci" put do Bolzana pravcem Vicenza-Schio-Rovereto-Trento-Bolzano. Do gradica Schio, gdje smo se zaustavili i napravili nekoliko snimaka, sve je proteklo u najboljem redu. No medjutim, nastavak puta pretvorio se u pravu nevolju jer smo zabasali na "kozje staze" koje su nas odvele visoko u brda (1125 mtr). Istina bog, priroda je lijepa premda pomalo divlja i surova, a cesta prepuna serpentina kojima nikada kraja. Navrh prijevoja Passo Pian delle Fugazze, docekao nas je snijeg, hladnoca i odron na cesti. Lijepo sam ja govorio Zdenki (nykaenen) i upozoravao je da sam ravnicarski tip koji se nikada ne penje u brda gdje caruju koze i orlovi. Mozda sam, ali samo naizgled, djelovao smireno ali vjerujte mi da mi je srce bilo u petama. Od tipa koji juri cestama poput vjetra, pretvorio sam se u puzavca koji slini na svakom zavoju i mjeri dubinu ponora kojem se kraj ne vidi. Sjetio sam se rijeci jednog naseg pjesnika ; "boze mili kud sam zasel, nigdje puta nigdje staze..."

In the middle of nowhere....

Spustanje serpentinama prema Roveretu proteklo je u vrlo opreznoj voznji i sto smo bili nize to je moje samopoudzanje naglo raslo a s njime povratilo se i dobro raspolozenje. Negdje na oko dva km prije Rovereta zaustavili smo se nakratko da bismo snimili bajkovitu crkvu koja je interpolirana u planinski masiv, neposredno iznad kanjona rijeke Adige, a kada smo iza toga ugledali prve kuce samog grada, mojoj sreci nije bilo kraja. Kraci odmor u Roveretu iskoristili smo za snimanje usputnih interesantnih spotova, ali nismo ulazili u samu gradsku jezgru. Kako se ne bi ponovila protekla avantura i nevolja, nastavili smo put Bolzana s auto-stradom A22 uz tok rijeke Adige, a koja mi se doimala ravna kao strijela. U hipu smo prevalili put do Bolzana, koji je bio i kraj nasih putesestvija jer za posjet Predazzu vise nismo imali snage ali ni volje.

.... and finally Bolzano

I've had a simple plan, visiting the town of Udine which is situated just about 250 km from my hometown. As chance would have it, I've recived e-mail by my good VT friend Nykaenen (Zdenka) asking me what I know abot Predazzo (?) which is situated in Val di Fiemme. Knowing nothing about this place, I have proposed Zdenka to join me to Udine where we can pick up more informations. Traveling there, with my car, on a sunny day we have chatted about VT community while my CD recorder have produced solid rock tunes from my early days.
Since I am regularly visiting Italy, for the business purpose, I have no problems with roads, traffic and orientation, therefore, instead of watching the road marks I drive automatically like a horse learned to overturn occurrence trail, and that costs me to miss deviation to Udine. My accustomed destination is Trieste - Venice.
... to be continued

 • Last visit to Bolzano: Feb 2003
 • Intro Updated May 9, 2016
 • Add to Trip Planner (?)
 • Report Abuse

Reviews (26)

Comments (14)

 • munki's Profile Photo
  Sep 8, 2005 at 1:59 PM

  Nice page of Bolzano with great pictures. Thanks for sharing!!!

 • lotharlerch's Profile Photo
  Apr 29, 2005 at 4:59 AM

  Bozen - the strange mix of ultra conservative Tiroleans and dislocated neo-fascist Terroni. Shopping is indeed very expensive here I personally prefer Trento in every respect.

 • Maurizioago's Profile Photo
  Nov 27, 2003 at 12:34 PM

  Schio is a town in Veneto region. It has nothing to do with Alto Adige.... Ciao!

 • meteorologist1's Profile Photo
  Aug 24, 2003 at 8:24 PM

  Great Bolzano page! I enjoyed the visit when I was there in July. Very nice city.

 • truus_s's Profile Photo
  Mar 25, 2003 at 12:49 PM

  Beautifull great page!!!I wiil visit Bolzano one day!!Thanks for the tips .

 • cadzand's Profile Photo
  Mar 25, 2003 at 9:55 AM

  What a pity I didn't stop while driving by. I didn't know it was so nice. Great page Boris !

 • burek's Profile Photo
  Mar 25, 2003 at 9:49 AM

  ova vrlo lijepa stranica s prekrasnim slikama dokaz je da je to ipak bio jedan ugodan izlet za sjecanje

 • montezaro's Profile Photo
  Mar 25, 2003 at 9:39 AM

  I had no idea it's so beautiful place, excellent pics

 • piccolina's Profile Photo
  Mar 8, 2003 at 6:39 AM

  E' veramente bellisima quella chiesa nella montagna!.....Grazie Boris..:-)

 • acemj's Profile Photo
  Mar 4, 2003 at 8:16 AM

  Great photos. Looks like some great sights.

croisbeauty

“aliis si licet, tibi non licet”

Online Now

Male

Top 1,000 Travel Writer
Member Rank:
0 0 0 0 5
Forum Rank:
0 0 0 3 5

Badges & Stats in Bolzano

 • 26 Reviews
 • 29 Photos
 • 1 Forum posts
 • 15 Comments
 • 5,602PageViews

Have you been to Bolzano?

  Share Your Travels  

Latest Activity in Bolzano

Travel Interests

See All Travel Interests (5)