"Sint Idesbald and art" Sint-Idesbald by vpeter

Sint-Idesbald Travel Guide: 2 reviews and 9 photos

Sint Idesbald

My dear fellow VT-travellers, I have tried to make the other texts about my dear friend Walter in English. I found out that I could not make a good translation, I'm sorry for that. If someone can make it, please don't hessitate to mail it to me, I will be very thankful for it. For now sorry for only the Dutch text.

What you have to know about Sint Idesbald:
It is a lovely tiny fishermansvillage, but through the years it also became an artists-village.
One of the artists is my friend Walter Vilain, he is a great painter/composer.
He is inspired and educated by Paul Delvaux.
Walter is also one of the initiators of the Paul Delvaux Museum in Sint Idesbald.
All shown pictures and paintings worldwide (C) Walter Vilain, Sint Idesbald, Belgium.

More about Walter (sorry, only in Dutch)

Vilain Walter
(Geboren te Sint-Idesbald (Koksijde) op 01-06-1938)

Studies aan de Hogere School voor Architectuur en Decoratieve Kunsten Ter Kameren te Brussel waar hij de richting monumentale schilderkunst onder leiding van Paul Delvaux volgde (1955-58). Deed de regentaatstudie "Plastische Kunsten" aan de Rijksnormaalschool te Gent. Hij was er leerling van Octave Landuyt (1958-60).

Na het behalen van zijn regents diploma werd hij leraar aan de Rijksmiddelbare Normaalschool te Hasselt afdeling plastische kunsten (1960-69) en esthetica leraar aan de Rijksnormaalschool te Tongeren. Vanaf 1969 tot '91 was hij leraar tekenen aan de Academie en Hoger Instituut te Antwerpen. In 1991 werd hij er directeur benoemd. Volgde in 1965 te Milaan lessen aan de Brera Academie. Hij kreeg in 1969 een studiebeurs van de Zweedse regering en studeerde dat jaar ook aan de Konsthögskolan van Stockholm. Stichtte in 1971 de Westhoek Academie te Koksijde en bleef er directeur tot 1990. In 1979 was hij stichter van de Stichting Paul Delvaux. Hij bleef secretaris tot 1985. Om gezondheidsredenen stopte hij zijn onderwijsloopbaan in 1994. In 1998 wordt hem de titel "Cultureel ambassadeur van de gemeente Koksijde" toegekend.

Vilain maakt schilderijen : inkt, olie, tempera op doek en papier, houtskooltekeningen, aquarellen, pastels, bronssculpturen, collages enz. Hij maakt vooral abstracte kunst. Hij schrijft ook gedichten en is verder ook componist.

Reeds in 1958 stelde hij tentoon in Brussel en de Belgische Staat kocht er een compositie. In 1961 was hij stichter van de groep Helikon Hasselt samen met o.a. Pierre Cox, Paule Nolens, Robert Vandereycken, Lucienne Porta, Amand van Rompaey. Hij nam deel aan diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Een overzicht vindt men in zijn monografie. In 1964 was hij ook medeoprichter van het grafisch atelier Remans-Vilain. Was ook lid van kunstkring Pro-Arte.

Walter Vilain kreeg ook diverse prijzen o.a.

1964: de Berthe Art prijs voor schilderkunst en bekroning bij de Jeune Peinture Belge.
1967: de Rotary prijs voor grafisch werk (etsen)
1968: de prijs Anto Carte voor schilderkunst.

Atelier Walter Vilain (sorry, also only in Dutch)

Atelier Walter Vilain
Marie-Joséstraat 11b, Sint-Idesbald, tel. 0478 20 60 76

Walter Vilain heeft zowel zijn atelier als zijn galerij in Sint-Idesbald. In de Marie-Joséstraat bewoont de kunstenaar een vissershuisje en daarnaast bevindt zich het ruime en zonnige atelier waar de bezoeker kan zien waar en hoe de kunstenaar werkt. Men kan de galerij van Vilain (Strandlaan 251, Sint-Idesbald) bezoeken, waar we zicht krijgen op een deel van Vilains picturaal werk door de jaren heen.

Walter Vilains veelzijdigheid uitte zich reeds in zijn vormingsperiode, waar hij zowel schilderkunst als toneel, voordrachtkunst en muziek volgde. Daarna werd hij kunstpedagoog in de Normaalschool van Hasselt. Van meet af aan brak hij met de klassieke scheidingswanden tussen de artistieke disciplines. Zijn picturaal werk wordt ondergebracht in de lyrische abstractie, maar hij trad ook op als voordrachtkunstenaar, organiseerde concerten, gaf lezingen en hield tal van persoonlijke exposities in binnen- en buitenland. In 1972 stichtte Walter Vilain de Westhoek-Academie te Koksijde, waar hij 17 jaar directeur van was. Hij is tevens stichtend lid van het Paul Delvauxmuseum te Sint-Idesbald. Daarnaast was hij directeur van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Nationaal Hoger Instituut van Antwerpen.

Vanaf 2006 loopt het project '70 environ' van stapel, wat inhoudt dat Walter Vilain een kijk in zijn collectie verzorgt naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag in 2008. Het project zal onder andere plaatsvinden in zijn atelier en galerij te Sint-Idesbald en op andere plaatsen in binnen- en buitenland. '70 environ' geeft een overzicht van de verschillende stijlen, disciplines en evoluties die Vilain tijdens zijn carrière doorzwom. Niet alleen zijn picturaal werk wordt in de kijker gezet, er zullen ook concerten en opvoeringen plaatsvinden van zijn muzikale composities en performances.

Bezoek: best na telefonische afspraak.

 • Last visit to Sint-Idesbald: Jun 2011
 • Intro Updated May 9, 2016
 • Add to Trip Planner (?)
 • Report Abuse

Reviews (3)

Comments (3)

 • alza's Profile Photo
  Nov 6, 2009 at 12:34 AM

  tks for telling me about Sint-Idesbald. Walter Vilain seems so sympathique! Good Delvaux site.He spent afternoons at Rouge Cloître in Forêt de Soignes... just like I did! Love the coast near De Panne. What a nice place for you in Belgium!

 • ATLC's Profile Photo
  Sep 26, 2007 at 2:42 AM

  Ik wil best vertalen hoor.

 • Divinefind's Profile Photo
  Jul 17, 2007 at 5:02 PM

  Nice tribute to your dear friend. Are there any painting schools in Sint Idesbald?

vpeter

“Les amis de mes amis sont mes amis. (The friends of my friends are my friends).”

Online Now

Male

Top 5,000 Travel Writer
Member Rank:
0 4 0 3 6
Forum Rank:
0 1 1 1 3

Badges & Stats in Sint-Idesbald

 • 3 Reviews
 • 8 Photos
 • 0 Forum posts
 • 3 Comments
 • 2,390PageViews

Have you been to Sint-Idesbald?

  Share Your Travels  

Latest Activity in Sint-Idesbald

Travel Interests

See All Travel Interests (5)